Sperweruil

Soms zit het als een gewone vogelliefhebber mee, vaker zit het tegen, want elk jaar komen er in Nederland zeldzame vogels voorbij. Meestal laten dergelijke dwaalgasten zich maar even zien en alleen de fanatieke vogelaars krijgen dan de kans om een glimp op te vangen. Echter zo af en toe heeft zo’n dwaalgast het klaarblijkelijk naar de zin, dat deze een tijdje blijft rondhangen.

Was een aantal jaren geleden een sneeuwuil op Texel een ware sensatie onder vogelliefhebbers, dit jaar staat een sperweruil in Zwolle volop in de belangstelling. De vogel haalde zelfs het landelijke nieuws. Was de sneeuwuil indertijd alleen van grote afstand met een telescoop goed te bekijken, deze prachtige vogel laat zich van een relatief korte afstand goed bekijken. Hij zwerft een beetje door de stad op zoek naar voedsel of zit vaak ergens rustig. Dat kan een boom zijn, maar toen ik ben wezen kijken, zat hij op een metalen paal bij een verdeelstation van een elektriciteitscentrale. Niet exact een omgeving waar je een vogel zou gaan verwachten. Maar deze vogel is er niet minder mooi, integendeel, een genot om te zien.

De naam van de sperweruil laat zich makkelijk verklaren. Het is een uil en de vorm, grootte en kleur hebben veel overeenkomsten met die van een sperwer. Met name de fijn gestreepte borst doet sterk aan een sperwer denken. Zijn normale verspreidingsgebied is het noorden van Scandinavië, Rusland en Siberië. Vanwege het feit dat hij in dat gebied nauwelijks mensen tegenkomt, verklaart deels waarom deze dwaalgast zich zo goed laat bekijken.

Het is niet bekend of de sperweruil nog in Zwolle zit als dit Stukje Natuur verschijnt. Mocht dat wel het geval zijn en wil je de sperweruil zelf zien, zoek dan eerst op het internet waar de vogel globaal zit. Ga vervolgens naar die plek en als je een groot aantal vogelaars ziet staan met verrekijkers, telescopen en grote fotocamera’s, dan ben je geheid op de goede plek.

Verschenen 14 januari 2014