Citroenlieveheersbeestje

Veel mensen hebben het niet zo op insecten, ze vinden deze beestjes vervelend, lastig of zelfs eng. Zo verstoren muggen de nachtrust met hun gezoem en verpesten wespen menig terrasbezoek. Er zijn echter ook insecten die wel in een positief daglicht staan, vooral omdat ze mooi of nuttig zijn. Denk maar eens aan een prachtige vlinder en zonder de honingbij was ons leven een stuk onaangenamer. Ook het lieveheersbeestje valt naar de positieve kant uit, het heeft het zelfs geschopt tot ons nationaal symbool tegen zinloos geweld.

Natuurlijk kent iedereen het rode kevertje met de zwarte stippen. Echter alleen in Nederland komen al meer dan 60 verschillende soorten lieveheersbeestjes voor. Meestal zijn ze aan het aantal stippen te herkennen, want de stippen zeggen niets over de leeftijd van het insect. Daarnaast bestaan er ook andere kleurcombinaties, waarvan het citroenlieveheersbeestje misschien wel het bekendste is. Dit is een knalgeel kevertje met 22 zwarte stippen. Een andere benaming voor dit kleine insect is het tweeëntwintigstippelig lieveheersbeestje.

Het citroenlieveheersbeestje is relatief klein van stuk, nooit langer dan een halve centimeter. Niet alleen in Nederland, maar in nagenoeg heel Europa komt het soort algemeen voor. Het is vooral te vinden langs bosranden en houtwallen, vaak op berenklauw en eiken. In tegenstelling tot de rood-met-zwarte-stippen-soortgenoten, die bekend staan omdat zij bladluizen eten, voedt het citroenlieveheersbeestje zich met meeldauw. Meeldauw zijn schimmels, die vaak als een grauwe laag aan de buitenkant van bladeren zitten en deze bladeren zodoende aantasten. Echter doordat het citroenlieveheersbeestje zich met deze schimmels voedt, draagt het vaak ook bij in de verspreiding ervan.

Met uitzondering van het ei-stadium, worden alle andere stadia, die het citroenlieveheersbeestje in de levenscyclus doorloopt, gekenmerkt door de gele kleur met zwarte stippen. In het larvale- en popstadium heeft het echter veel meer dan 22 stippen. Daarnaast bestaat er een licht kleurverschil tussen het mannetje en het vrouwtje. De achtergrondkleur bij het vrouwtje is over haar hele lichaam geel, bij het mannetje is de achtergrondkleur van het halsschild bleker van kleur, soms tot wit aan toe.

Verschenen 5 maart 2014