Boomkikker

Wie heeft ze tijdens zijn jeugd niet gevangen, kikkers. Nu zijn er in Nederland niet veel soorten kikkers die hier van nature voorkomen. Er zijn drie soorten groene en twee soorten bruine kikkers. Het zijn zogenaamde “echte” kikkers en komen vrij algemeen voor. Daarnaast komt er in Nederland een uiterst zeldzame soort kikker voor, waarvan de soortgenoten vooral in (sub)tropische gebieden voorkomen. Het betreft de boomkikker en heeft in het Reestdal de meest noordelijke verspreiding van Nederland.

Zoals zijn naam doet vermoeden, zit de boomkikker het liefst tussen de bladeren van bomen, struiken en planten. Vooral op bramenbladeren als deze lekker in de zonneschijn staan. Hij heeft de voorkeur voor een kleinschalig landschap, waar hij zich kan ophouden in het struweel van bosranden, houtwallen en moerasgebieden. Voor de voortplanting dient er water in de omgeving aanwezig te zijn, het liefst met een open ligging en veel zonneschijn, met vrijwel geen stroming en met een goed ontwikkelde oever- en watervegetatie.

De boomkikker is te herkennen aan zijn opvallend heldergroene kleur, een prachtige zwarte oogstreep en zijn bijzondere hechtschijven. Deze hechtschijven zijn kleine schijfvormige structuren aan de tenen en vingers. De hechtschijven doen qua vorm denken aan zuignappen maar hebben een wezenlijk andere werking. De hechtschijven hebben een fijne structuur met zeer kleine kanaaltjes. Hieruit komt bij het neerzetten door de boomkikker een klein beetje vocht, waardoor hij blijft plakken.

Ondanks zijn opvallende kleur is de boomkikker lastig te vinden. Met zijn geringe grootte van amper vijf centimeter valt hij tussen de bladeren niet echt op. Daarnaast zijn veel plekken niet altijd toegankelijke voor wandelaars. Maar luisteren naar het gekwaak kan natuurlijk altijd. Op een zwoele voorjaarsavond is dat een hele speciale ervaring. Het Drents Landschap en Landschap Overijssel houden in het voorjaar regelmatig boomkikkerexcursies in het Reestdal. Daar is een aantal jaren geleden het biotoop van de boomkikkers met succes uitgebreid en verbeterd. Ook zijn nog eens ondiepe poelen gegraven. Niets staat het succes van boomkikker meer in de weg!

Verschenen 30 april 2014