Bladpootwants

De laatste decennia weten zich regelmatig planten of dieren uit verre windstreken in Nederland te vestigen. Soms kwam zo’n exoot hier per ongeluk, bijvoorbeeld in het balastwater van grote schepen. Soms was de exoot bewust hier heen gebracht, als aanvulling op een exotische verzameling. In beide gevallen konden deze exoten ontsnappen en wisten zij zich hier te handhaven. Dat wil zeggen, ze kunnen hier nakomelingen krijgen, waardoor zij hier in aantal kunnen uitbreiden.

In een aantal gevallen is het onbekend hoe deze hier zijn terecht gekomen. Maar met name de toename van het internationale verkeer, zowel van goederen als van personen, heeft daar wel toe bijgedragen. Eén zo’n voorbeeld van een exoot is de bladpootwants. Het is een vrij groot en opvallend insect, afkomstig uit Mexico en het westen van de Verenigde Staten en Canada. Aldaar staat de bladpootwants bekend als een pestsoort, die schade kan aanrichten aan naaldbomen. Met zijn zuigsnuit voedt hij zich met plantensappen van de ontwikkelende zaden en jonge scheuten en kan aanzienlijke schade aanrichten aan de zaadproductie van het naaldhout.

De eerste waarneming van de bladpootwants in Europa was in 1999 in Italië, hoogstwaarschijnlijk meegekomen als verstekeling bij de import van een lading hout. Daarna heeft hij zich vrij snel over Europa verspreid. Zo verscheen dit insect in 2002 in Zwitserland, in 2003 in Spanje, in 2004 in Hongarije, in 2005 in Frankrijk, in 2006 in Duitsland en in 2007 in Nederland, België en Engeland. Sindsdien is de populatie in Nederland alleen maar toegenomen, met name in het westen van het land. Maar ook in Drenthe is hij al gesignaleerd.

Je hoeft geen gediplomeerd natuurgids te zijn om de bladpootwants te herkennen. De opmerkelijke poten met de sterk afgeplatte zijden maken het twee centimer grote insect onmiskenbaar, die poten lijken op een blad. Zijn kop is hoofdzakelijk zwart en de bovenkant van zijn achterlijf hoofdzakelijk rood-oranje. Verder heeft hij een opvallend zwart-wit geblokte rand langs zijn achterlijf.

Verschenen 1 oktober 2014