Drieteenstrandloper

Op de eerste drie dagen van de meteorologische winter van 2014 moest ik voor mijn werk naar een speciale BHV-cursus in Den Haag. Nu had ik geen zin om drie dagen vanuit Koekange op en neer te rijden, dus vroeg ik mijn chef of ik in die contreien mocht overnachten. Uiteindelijk belandde ik in een hotel in Kijkduin, pal aan het Noordzeestrand.

Na een lange dag theorie ging ik even uitwaaien op het zeestrand. Bij een invallende duisternis en een temperatuur net boven nul liep ik daar wat te mijmeren, onder andere over onderwerpen voor een Stukje Natuur. Misschien wel over de drieteenstrandloper, de leukste wintergast op het zeestrand. Maar ja, normaal gesproken heb ik alleen onderwerpen uit de omgeving Koekange en daar zijn geen zeestranden. Echter toen ik even later daadwerkelijk twee drieteenstrandlopers vlak voor mij uit zag lopen, besloot ik om mijn zelf opgelegde regel wat ruimer te nemen.

Ondanks de duisternis waren de twee vogels goed te herkennen. Qua grootte zijn ze iets kleiner dan een merel. Qua uiterlijk zijn ze geheel wit aan de onderzijde, grijsachtig aan de bovenzijde en hebben ze zwarte poten en een zwarte snavel. Deze beschrijving geldt echter wanneer zij als wintergast in Nederland aanwezig zijn, hun zomerkleed is namelijk veel kleurrijker. De bovendelen zijn dan zwart en roodbruin gekleurd, evenals de borstband. In die periode kleurt deze borstband, net als de kop, steeds roodbruiner. Echter de kans dat je dat hier ziet is vrijwel nihil. Ze broeden namelijk in de noordelijke delen van landen rondom de Noordpool.

Hun gedrag is enigszins opvallend, meestal lopen ze in groepjes langs de kustlijn. Daarbij houden ze hun lichaam in een opvallende horizontale houding en volgen ze telkens de aan- en afrollende golven, op zoek naar iets eetbaars. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit allerlei diertjes die aanspoelen vanuit zee of daar in de zandbodem leven. Daarnaast zijn het redelijk tamme vogels en zijn ze derhalve goed te benaderen. Een verrekijker is vaak niet eens nodig.

Verschenen 7 januari 2015