Laatvlieger

Vleermuizen staan niet vaak in de schijnwerper. Komt deels door hun gedrag en uiterlijk. Zo komen ze pas tegen de schemering tevoorschijn, maken vaak vreemde vliegbewegingen en zijn bij het ochtendgloren al weer verdwenen. Kleurrijk zijn ze ook niet, bruin en zwart voeren bij vrijwel alle vleermuissoorten de boventoon. Trouwens kleuren hebben totaal geen zin voor deze dieren met hun nachtelijke levenswijze. Bovendien bestaan er van oudsher veel mythes over vleermuizen, dus dat verklaart deels waarom ze niet zo populair zijn.

In Nederland komen er ongeveer twintig vleermuissoorten voor, waarvan in Drenthe een stuk of tien. Als je op een mooie zomeravond nog wat langer in je tuin zit, is de kans groot dat je een of meerdere vleermuizen ziet overvliegen. Maar om welke soorten gaat het dan? In steden en dorpen zijn er twee soorten die daar regelmatig voorkomen. Dat is de gewone dwergvleermuis en de laatvlieger. Beiden gebruiken namelijk gebouwen voor hun verblijf overdag. Dat kan achter een windveer zijn of in een spouwmuur, zolang het maar een donkere plek is.

De gewone dwergvleermuis is het meest algemeen en, zoals zijn naam al doet vermoeden, de kleinste soort. Ter grootte van een kool- of pimpelmees. Deze komt ook als eerste tevoorschijn, want de laatvlieger, zoals zijn naam al doet vermoeden, komt wat later ter tonele. De laatvlieger is tevens een van de grootste vleermuizen in Nederland, ongeveer de grootte van een merel.

De laatvlieger heeft een tweekleurige vacht, donkerbruin op de rug en lichtbruin op de buik. Zijn gewicht zit tussen de 15 en 35 gram. De vleugels zijn relatief lang en breed met een spanwijdte van ongeveer 35 cm. Gezicht, oren en vlieghuid zijn zwartbruin. De oren zijn relatief klein met vijf opvallende plooien. Verder heeft hij een korte staartje, die buiten de vlieghuid aan zijn achterzijde uitsteekt. Zijn jaaggebied is zeer variabel, van graslanden tot tuinen en parken. Soms vliegt hij rond brandende lantaarnpalen. Zijn voedsel bestaat uitsluitend uit insecten, dus je hoeft absoluut niet bang te zijn dat hij je bijt. Vampiervleermuizen heb je namelijk alleen in Zuid-Amerika.

Verschenen 24 juni 2015