Wespspin

Laatst kreeg ik op een zondagmorgen een telefoontje van de heer Mulder aan de Prinsesseweg. Hij vertelde mij dat hij een grote gele spin in een web had zien hangen. Deze spin had hij nog nooit gezien, ondanks dat hij van een oudere generatie is. Nu ken ik in Nederland geen grote gele spinnen die in webben hangen. Wel heb ik tijdens een rondreis door Kenia verschillende grote gele spinnen zien hangen, maar die komen hier absoluut niet voor. Daarom vroeg ik of deze gele spin toevallig donkere dwarsstrepen had. Hierop kwam een positief antwoord, waardoor ik al snel tot de conclusie kwam dat het hier een wespspin betrof. Deze spin is eveneens bekend onder de naam tijgerspin. Die laatste naam had ik de heer Mulder in eerste instantie doorgegeven. Later die zondag heb ik hem teruggebeld en de correcte naam doorgegeven. Hij vertelde mij dat hij eerst dacht dat er een wesp in het web hing. Pas bij een nauwkeurige inspectie kwam hij erachter dat het een spin was.

Dat de heer Mulder de wespspin vroeger nog nooit gezien had, is niet verwonderlijk. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw was de eerste waarneming van deze spin in Limburg. Zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied ligt namelijk rond de Middellandse Zee. In de jaren die volgden verspreidde de wespspin zich in noordelijke richting. Mede mogelijk door de warmere zomers als gevolg van de klimaatsverandering.

Het mag duidelijk zijn waar deze spin zijn naam aan dankt. Door de geelzwarte strepen op het achterlijf lijkt deze spin veel op een wesp. In het web zit de spin altijd met het achterlijf naar boven, om potentiële rovers af te schrikken. Echter de spin is ongevaarlijk, steken kan hij niet. In feite moet ik hier “steken kan zij niet” schrijven. Immers alleen het vrouwtje van de wespspin is opvallend geelzwart gekleurd. Daarnaast is zij een omvangrijke spin, van kop tot kont anderhalve centimeter. Daar zijn haar lange, gebandeerde poten niet bij inbegrepen. Het mannetje is amper een halve centimeter lang en geheel dofbruin van kleur.

Verschenen 23 september 2015