Muziek

Tweede Kerstdag zou ik met mijn gezin naar het Lauwersmeer. Eerst een flinke wandeling in het gebied, met de kans op een slechtvalk, en afsluiten met een visje in de haven. Zou, want in de vroege uurtjes van die dag kreeg ik buikpijn. Na een paar keer boven een emmer gezeten te hebben, ging het in de loop van de ochtend gelukkig beter. Een wandeling zat er helaas niet meer in, dan maar in bed wat luisteren naar de Top2000 op de radio.

De meeste nummers in deze lijst gaan natuurlijk over allerlei menselijke gevoelens, zoals de liefde of juist het ontbreken daarvan. Al luisterend bedacht ik op geven moment hoeveel nummers zouden over de natuur gaan in de Top2000. Gelukkig had ik de gehele lijst op papier, dus onder het genot van een slap bakje thee heb ik de lijst nagezocht of er in de titel de naam van een plant of dier voorkwam.

In totaal kwam ik 35 nummers tegen die aan mijn criteria voldeden. Hoewel amper twee procent van het totaal, vond ik het op zich wel meevallen. Opgedeeld in een paar categorieën vond ik acht planten, acht huisdieren, vijf zoogdieren, elf vogels en drie insecten. Dat de betreffende nummers ook daadwerkelijk ook over het in de titel genoemde item gaan, valt voor het merendeel te betwijfelen. Zo gaat het nummer A Salty Dog van Procol Harum in het geheel niet over een hond, het nummer Albatross van Fleetwoord Mac is instrumentaal en Lion In The Morning Sun van Will and the People gaat niet specifiek over het leven van de leeuw.

Er zijn wel een paar uitzonderingen. Bijvoorbeeld het nummer Verdronken Vlinder van Boudewijn de Groot beschrijft voor een groot deel wel het leven van dit insect. Het nummer Eagle van Abba beschrijft redelijk wat het gevoel moet zijn om een arend te zijn. Dit gezegd te hebben, ze geven niet aan welke arend. In Europa heb je bijvoorbeeld de visarend, zeearend, steenarend en de schreeuwarend, om maar een paar te noemen.

Kortom mijn advies, ga voor de natuur naar buiten.

Verschenen 6 januari 2016