Fazant

In mijn jeugd had mijn vader, naast zijn akkerbouwbedrijf, als hobby een tweetal melkkoeien. Die liepen toentertijd nog gewoon in een wei, is ons geval niet ver van de openbare weg. Een paar vakantiegangers wilden hun katertje kwijt en dachten dat er bij deze boer wel plek was. Melk was er in ieder geval voor handen. Na wat zeuren mocht ik, mede dankzij mijn zusje, het katertje houden. Op de voorwaarde dat de kat niet in huis kwam. Geen probleem, de schuur was groot genoeg.

De kat had een goed leven op onze boerderij, muizen en mussen genoeg. Op gegeven moment was hij een week niet op komen dagen. Ik vond hem uiteindelijk terug op de hooizolder, tussen de restanten van een mannetjes fazant. Die had zich in de graantijd letterlijk volgegeten aan gemorste tarwe en was zodoende een makkelijke prooi.

Niet alleen mijn kat had het voorzien op een fazant, er waren toentertijd genoeg personen die er ook belangstelling voor hadden. De fazant was namelijk een gewild jachtobject. Blijkbaar zo populair, dat er zelfs her en der in Nederland fazantfokkerijen opgezet waren. Die zetten hun gefokte vogels ten faveure van de jacht op geschikte locaties uit. Overigens zijn fazantfokkerijen voor de jacht sinds 1993 niet meer toegestaan.

Regelmatig moest ik op de boerderij onkruid wieden tussen de suikerbieten en aardappels. Het gebeurde weleens dat plotseling een fazant vlak voor mijn voeten wegvloog. Ik schrok mij dan altijd het apelazarus. Het is het typische gedrag van de fazant. Met zijn relatief kleine vleugels ten opzichte van zijn lichaam is hij geen geweldige vlieger. Indien er gevaar dreigt, verbergt hij zich zo lang mogelijk door zich tegen de grond gedrukt te houden. Met zijn goede schutkleuren valt hij dan nauwelijks op. Pas op het laatste moment vliegt hij er vandoor, rechtlijnig en met een snelle vleugelslag. Zijn snelheid in vlucht is ongeveer 50 km/u, maar in geval van nood kan hij wel 90 km/u halen. Lange afstanden haalt hij niet, hooguit enkele honderden meters. Het zal dan ook niet verbazingwekkend zijn, dat de fazant geen trekvogel is.

Verschenen 25 mei 2016