Madeliefje

In de beginjaren van mijn huwelijk hadden mijn schoonouders een vakantiewoning op Lauwersoog. Als “armlastig” stel was zo’n vakantieadres best wel handig. Maar niet alleen vanwege de centen. Als vogelliefhebber was het voor mij goed toeven in het zich ontwikkelende Lauwersmeergebied. Niet alleen ‘s zomers, in de winter gingen wij daar ook geregeld heen. Zo zag ik daar op een koude winterdag voor het eerst in Nederland de slechtvalk. Toentertijd was deze roofvogel een zeldzame wintergast, gelukkig is die tegenwoordig in dat gebied zo’n beetje een stamgast.

Voor de vakantiewoning lag een relatief groot grasveld. Het onderhoud daarvan stond niet op een hoog pitje, waardoor het rijkelijk bezaaid was met madeliefjes. Nu zijn sommige mensen niet blij met deze plant in het gras. Echter ik heb nog steeds een prachtige foto van onze jonge, zwarte hond tussen de madeliefjes aan de muur hangen. En ik moet zeggen dat ik een grasveld met madeliefjes aantrekkelijker vind dan zonder. Tegenwoordig laat ik op mijn grasveld de madeliefjes dan ook staan door er eromheen te maaien. Er zijn immers al genoeg strak groene velden om ons heen.

Van oorsprong is het een Europese plantensoort. Echter doordat Europeanen zich over allerlei delen van de wereld verspreid hebben, komt het madeliefje nu ook voor in verschillende delen van Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië. Daar komt bij dat er allerlei kweekvarianten op de markt zijn, die menig siertuin opvrolijken. Want dat het madeliefje mooi is, blijkt wel uit zijn officiële en wetenschappelijke naam Bellis perennis. Bellis is namelijk de Latijnse naam voor mooi. En wat te denken van één van de vele bijnamen, namelijk “meizoentje”. Dat is niet voor niets.

Ik denk dat de meeste mensen wel weten hoe een madeliefje eruit ziet. Nog geen twintig centimeter hoog met een geelwitte bloempje. Het madeliefje behoort tot de familie van de composieten, waartoe ook de paardenbloem behoort. Ook zo’n plantensoort die vaak in grasvelden te vinden is. Mocht je beide soorten toch willen verwijderen, in een jong stadium zijn ze eetbaar. In een salade bijvoorbeeld?

Verschenen 8 juni 2016