"Stukje Natuur"

In de Koegang, het dorpsblad van Koekange, schrijf ik sinds maart 2005 de column "Stukje Natuur". Elke column behandelt één onderwerp uit de natuur, welke in de omgeving van dit dorp te vinden is.

Zwarte veren

Er zullen genoeg personen zijn die het spotje van Jules Deelder kunnen herinneren. Hierin maakt hij reclame voor een wasmiddel, waarin hij zegt: “Wat zwart is moet zwart blijven”. Deze dichter en nachtburgemeester van Rotterdam draagt immers altijd zwarte kleding.

Bijenhotel

Het zal niet veel mensen ontgaan zijn dat het niet goed gaat met de bijen in Nederland. Daar zijn een aantal redenen voor, maar het gebruik van neonicotinoïden is toch wel de meest belangrijke. Door deze chemische bestrijdingsmiddelen leggen veel bijen helaas het loodje.

Matkop en glanskop

Voor iedereen is het gemakkelijk om het verschil te zien tussen een koolmees en een merel. Of een houtduif en een zilvermeeuw. Verschillen tussen deze vogels bestaan er niet alleen in kleur, maar ook in grootte en gedrag.

Spikkelsteelveldridderzwam

Formeel behoren paddenstoelen niet tot het plantenrijk of het dierenrijk, ze vormen een eigen categorie. Of zoals dat in de taxonomie heet, ze behoren tot de rijk van de Fungi. Qua opbouw van hun celstructuur zijn ze nog het meest verwant aan dieren.

Meerkoet

Als je in het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal van meneer van Dale zoekt op waterkip, dan krijg je twee beschrijvingen. De eerste beschrijving is een op het water levende watervogel, met name de meerkoet of het waterhoen.

Koolmees

Bij evolutie denkt men al gauw aan een proces dat zich over een zeer lange periode strekt, soms wel duizenden jaren. Verder is het een proces dat van natuurlijke aard is, met andere woorden de mens komt er niet aan te pas.

Knorrepos

Zoals ik al eerder in mijn Stukje Natuur heb vermeld, heb ik tijdens mijn studie onderzoek gedaan aan huismussen. Toentertijd was ik niet de enige persoon in Nederland die aan deze vogel onderzoek deed.

Verrekijker

Dit jaar heb ik een jubileum. Niet van mijn werk, want vorig jaar was ik 25 jaar bij mijn huidige werkgever. Ook niet van mijn bestaan, want vorig jaar stond ik 60 jaar op deze aardkloot. Het is bijzonder jubileum, het heeft te maken met mijn verrekijker.

Vogeloren

Het aantal spreekwoorden en gezegden waarin het woord oor of oren voorkomt is niet gering. Logisch dat ze met luisteren te maken hebben, zoals “Een luisterend oor vinden”. Bij iets minder krijg je “Met een half oor meeluisteren” en helemaal niet “Dat gaat het ene oor in, het andere oor uit”.

Wintervlinders

De pepernoten zijn (bijna) de winkel uit en in de meeste winkelstraten brandt de kerstverlichting. De dagen worden korter en het weer is niet om over naar huis te schrijven. Kortom de winter staat voor de deur. In de natuur is er logischerwijs veel minder activiteit dan in de zomer.

Pagina's