Nachtegaal

De gemeenteraadsverkiezingen zijn net achter de rug, met allerlei activiteiten van politieke partijen om stemmen te winnen. Daar is niets mis mee en ik hoop dat iedereen zijn of haar stem heeft uitgebracht. Mocht er binnenkort weer een verkiezing komen voor de beste zangvogel, dan ga ik weer op de nachtegaal stemmen.

In 2010 hield het radioprogramma Vroege Vogels de verkiezing “Vogeltop100” voor de beste zangvogel van Nederland. Daarin kwam de nachtegaal op de tweede plaats, net achter de merel. De reden dat de merel gewonnen heeft, ligt volgens mij in het feit dat de merel zeer algemeen voorkomt in Nederland en vrijwel iedereen de prettige zang van de merel herkent. Hoewel de nachtegaal niet bepaald zeldzaam is, komt hij veel minder in de nabijheid van de mens voor. Bovendien is het een trekvogel, die pas vanaf april zijn zangkunsten ten gehore brengt.

Jaren geleden woonde ik aan de rand van Vlagtwedde, in het oosten van Groningen. Regelmatig liep ik met onze hond, meestal het dorp uit langs een stuk ruigte. Daarin broedde toentertijd de nachtegaal en hoorde ik, zoals de naam van de vogel ook al aangeeft, zelfs ’s nachts zijn prachtige zang. Het omschrijven van de zang heeft geen zin, je moet het gewoon horen. Ik was er in ieder geval aan verknocht. Een aantal jaren later heb ik zelfs eens een rosellaparkiet, met behulp van een cassettebandje, de zang van de nachtegaal aangeleerd. En dat binnen drie weken!

Wil je zelf de zang eens horen, de beste kans daarop is tijdens de ochtend in de duinen aan de westkust. Daar komt de nachtegaal nog op veel plekken voor, wat ik merkte toen ik tijdens een trainingsrit op de racefiets daar ’s ochtends doorheen fietste.

Nu ga ik niet, zoals een politieke partij, op verkiezingstournee om stemmen te winnen voor de nachtegaal. Maar ik geef wel een stemadvies, want ik vind dat de nachtegaal op de eerste plaats thuis hoort.

Verschenen 16 april 2014