Bruin zandoogje

Vlinders stemmen vrolijk. Niet verwonderlijk, want vlinders vertonen zich vaak tijdens mooi en zonnig weer. Onder zulke omstandigheden vermaakt men zich regelmatig in een tuin met een bakkie of misschien iets alcoholisch. In veel tuinen staat wel een vlinderstruik en daar fladderen dan vele soorten vlinders uitbundig rond. En dat komt de stemming alleen maar ten goede.

De meest opvallende vlinders op een vlinderstruik zijn toch wel het koolwitje, de dagpauwoog, de kleine vos, de distelvlinder en de atalanta. Echter het minder opvallende bruin zandoogje is ook een regelmatige gast op deze tuinplant. Minder opvallend wil echter niet zeggen minder talrijk, in 2013 was het bruin zandoogje de meest getelde vlindersoort in Nederland. Deze telling was een project van de Vlinderstichting, in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Een vlinderstruik in een tuin is echter niet het meest ideale leefgebied voor het bruin zandoogje, het is meestal een tussenstop voor wat nectar. Het leefgebied bestaat bij voorkeur uit ruigere graslanden en ruigten met structuren in het landschap, zoals houtwallen, hagen, bermen of slootkanten. Daar zet het vrouwtje haar eitjes af op allerlei soorten gras.

Het herkennen van het bruin zandoogje is niet moeilijk. De algemene kleur van deze vlinder is uiteraard bruin. Het meest kenmerkende is de oranje vlek op beide zijden van de voorvleugel. Bovenaan elk oranje veld bevindt zich een kleine zwart-witte oogvlek. Bij sommige mannetjes ontbreekt echter het oranje veld en soms de witte kern op de oogvlek. Het is geen grote vlinder, qua grootte te vergelijken met het klein koolwitje.

Het bruin zandoogje is vooral met het oranje zandoogje te verwarren. Het verschil zit in het feit dat het oranje zandoogje iets kleiner van formaat is en dat het een oranje vlek heeft op de bovenkant van de achtervleugel. Daarnaast heeft het veel kleinere hooibeestje veel gelijkenis met het bruin zandoogje. De genoemde soorten komen in Drenthe allemaal voor, echter het bruin zandoogje in aantallen het meest.

Verschenen 28 mei 2014