Water

Water. Ogenschijnlijk komt het zomaar uit de kraan en valt het regelmatig zomaar uit de lucht. We zwemmen erin of schaatsen erover en kinderen kliederen er graag mee. Maar zelf bestaan we ook voor 63% uit dit bijzonder element. Water is dus heel belangrijk, zonder het was er hoogstwaarschijnlijk geen leven op aarde geweest.

Onlangs had ik geen zin om zelf te koken. In afwachting van mijn boerenschnitzel in café de Brouwmeester las ik aldaar het magazine van het WNF. Een speciaal themanummer “water”, met een aantal interessante weetjes. Het is algemeen bekend dat ongeveer 70% van het gehele aardoppervlak bedekt is met water. Minder bekend is dat van alle water op aarde het voor 97,5% uit zout water bestaat. Van al het zoete water op aarde is ongeveer 69% vastgelegd in gletsjers en permanente sneeuw en bestaat nog eens 30% uit grondwater. Blijft er amper één procent zoet water over voor rivieren en meren!

Deze cijfers geeft eens te meer aan hoe belangrijk neerslag voor het bestaan op aarde is. Immers zou het nooit meer regenen of sneeuwen, dan drogen de rivieren en meren op en blijft er alleen zout water over. Nu zijn er op aarde gebieden met extreem weinig neerslag, maar ook met extreem veel neerslag.

Bij gebieden met weinig neerslag gaan de gedachten al snel uit naar woestijnen. Niet voor niets is daar weinig plantengroei door de geringe neerslag. Echter het gebied met de minste neerslag bevindt zich opvallend genoeg op de Zuidpool. In de Valleien van McMurdo valt nooit neerslag, mede vanwege de extreme kou en omdat dit gebied omgeven is door hoge bergketens.

Wat betreft de extreem natte gebieden zal het niet verwonderlijk zijn dat dit regenwouden zijn. In het noordoosten van India valt gemiddeld de meeste neerslag, bijna 12 duizend millimeter. Dat is 12 meter water! In Nederland valt jaarlijks ongeveer achthonderd millimeter, dus in dat gebied valt in één maand meer neerslag dan hier in een heel jaar. Dus nooit meer zeuren als het eens regent.

Verschenen 26 november 2014