Kamferalant

In het jaar dat Evert van Benthem zijn eerste Elfstedentocht won, kreeg ik van Staatsbosbeheer de opdracht voor een onderzoek aan de bomen langs alle snelwegen van Nederland. In dat voorjaar kwamen uit het hele land klachten binnen dat er veel bomen langs de snelweg voor een groot deel dood uitzagen. Hoe dichter bij het asfalt, hoe erger het probleem.

Voor een eerste inventarisatie reed ik in zes dagen tijd alle snelwegen van Nederland af, bijna 3000 kilometer. De maanden daarna ging ik op specifieke stukken nogmaals langs, voor een nadere inspectie. Uiteindelijk conclusie was dat het strooizout, in combinatie met een lange droge en koude periode in februari, de oorzaak van het probleem was.

Nu mag je normaal gesproken niet stoppen langs de snelweg, maar vanwege het onderzoek was ik daarvan uitgezonderd. Uiteraard ging mijn aandacht uit naar de beschadigde bomen, maar sommige andere zaken vielen mij zo vlak langs het asfalt ook op. Bepaalde planten, die ik elders nauwelijks zag, kwamen daar veelvuldig voor. Zoals bijvoorbeeld muurpeper en Engels gras.

Hoe het tegenwoordig met de planten langs de snelweg gesteld is, weet ik niet. Zomaar stoppen mag niet en nu rij ik er meestal met een grote snelheid langs. Maar onlangs viel mij wel een bericht op de website van Nature Today op. Er is een nieuwe plantsoort langs de snelweg in opkomst. Het is de kamferalant en ik had er nog nooit van gehoord. In dat bericht was ook duidelijk waarom. Hij is vanuit de zuidelijke streken met behulp van het voorbij razende verkeer geleidelijk hier terecht gekomen.

De kamferalant is een eenjarige plant, die zich met zijn van pluis voorziene zaad makkelijk laat verspreiden. Hij doet het vooral goed op de zandgrond en hij is inmiddels ook al langs de A28 vanaf Zwolle richting het noorden gesignaleerd. Je moet wel geluk hebben, hij is amper een halve meter hoog en heeft kleine gele bloempjes. En vooral nu opletten, de plant bloeit laat in jaar, pas vanaf september. Oh ja, hij ruikt enigszins naar kamfer.

Verschenen 5 oktober 2016