Grote bosmuis

Toen de eerste wolf, na jaren van afwezigheid, weer door Noord-Nederland liep was dat groot nieuws. Vooral omdat hij zich in een aantal gevallen goed liet zien. De route door Drenthe en Groningen was in ieder geval goed te volgen. Het zal nog wel een aantal jaren duren voordat de wolf zich in Nederland definitief vestigt. Dat is bij andere diersoorten wel gebeurd, maar omdat het niet zulke spraakmakende soorten waren, is dat nooit groot nieuws geweest.

Zo kan ik mij nog herinneren dat de Turkse tortel in de vorige eeuw zich in Nederland vestigde. Op eigen houtje is deze vogelsoort vanuit Zuidoost-Europa hierheen gevlogen. Tegenwoordig is het zelfs een zeer algemene soort in Nederland. Mogelijk zelfs ten koste van de inheemse zomertortel, die het tegenwoordig in Nederland zeer moeilijk heeft. Nu is de Turkse tortel een nogal zichtbaar soort, dus dat was de reden dat het in ieder geval bij mij was opgevallen.

De grote bosmuis is zo’n geval dat dit soort zich bijna onopgemerkt in Nederland heeft kunnen vestigen. Vooralsnog alleen aan de oostelijke rand van ons land, van Groningen tot Limburg. Maar er zijn aanwijzingen dat hij zich steeds verder in westelijke richting verspreid. Nu is de grote bosmuis geen opvallende verschijning. Evenals vele andere muizensoorten houdt hij zich voor de mens het liefst schuil. Echter hij moet voor zijn voedsel, dat voor een groot deel uit zaden, vruchten en insecten bestaat, toch ’s nachts op pad. Daardoor valt hij regelmatig ten prooi aan bijvoorbeeld bosuilen en kerkuilen. Deze vogelsoorten produceren braakballen, die bij ijverige lui populair zijn om uit te pluizen. Zodoende kwam men er achter de komst van de grote bosmuis. Nauwgezet onderzoek met life-traps, muizenvallen waarin muizen blijven leven, bevestigde zijn komst in Nederland.

Verwacht bij de grote bosmuis geen gigantische muis, hij is immers kleiner als een bruine rat. Zijn lijf varieert tussen de negen en dertien centimeter met daaraan een staart van ongeveer dezelfde lengte. Het meest kenmerkende is zijn gele halsband en zijn relatief grote oren.

Verschenen 8 maart 2017