Haas

Eind vorige eeuw ben ik met mijn vrouw ruim drie weken op een bijzondere safari naar Kenia geweest. Het doel van de reis was om zoveel mogelijk vogelsoorten te “scoren”. Uiteraard kwamen de zoogdieren ook aan bod, een olifant of giraf zie je echt niet over het hoofd. Voordat ik naar Afrika afreisde, had ik het jachtluipaard en de vechtarend hoog op mijn verlanglijstje gezet. Zodra we in Nairobi aankwamen, ging onze groep gelijk naar Nairobi National Park. Binnen het uur zagen we zowel het jachtluipaard (met vier jongen!) als de vechtarend (met een prooi!). Ik zei nog dat ik nu gelijk weer naar huis toe kon, mijn doel was bereikt. Met name met het jachtluipaard was ik blij, het is veruit mijn favoriete zoogdier.

Dit snelle zoogdier kom je in Nederland niet tegen. Er is echter hier wel een andere snelle jongen, waar het jachtluipaard mogelijk moeite mee zou hebben. In Europa is de haas het snelste dier op land. Hij kan een snelheid boven de zeventig kilometer per uur halen. Alleen hazewindhonden kunnen harder lopen, maar die zijn er speciaal voor gefokt en getraind. Gelukkig is die “jachtsport” in Europa zo goed als uitgebannen.

De haas is tegenwoordig een algemene zoogdier op open grasvelden en akkers. Toen ik in de jaren vijftig ter wereld kwam, liepen er op het land van mijn vader een redelijk aantal hazen. Daarna is het met de populatie snel bergafwaarts gegaan. Gelukkig is die trend sinds deze eeuw gestopt en is er op verschillende plaatsen al weer sprake van een lichte toename.

Ondanks zijn grote snijtanden behoort de haas niet tot de knaagdieren, zoals muizen en ratten. Hij behoort tot een apart orde binnen de zoogdieren, de haasachtigen. Deze orde bestaat uit twee families, de echte hazen en de konijnen. De haas is echte herbivoor en eet vooral grassen, kruiden en enkele akkerbouwgewassen. Bijzonder is dat hij aan coprofagie doet, met andere woorden hij eet zijn eigen uitwerpselen.

O ja, met Pasen legt hij echt geen eieren.

Verschenen 29 maart 2017