Mediterraan draaigatje

De onderwerpen voor een Stukje Natuur komen niet zomaar uit de lucht vallen. Voor een deel ontstaan de onderwerpen tijdens een wandeling, op de fiets of in een auto. Daarnaast komen ze voort uit interessante berichten op sociale media. Een belangrijke speler uit de laatste categorie in Nature Today. Daar publiceren biologen, natuurorganisaties en kennisinstellingen actuele gebeurtenissen in de natuur in Nederland. Een aanrader om te volgen.

Op Nature Today stond onlangs een bijna “alarmerend” bericht over de komst van het mediterraan draaigatje. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik die naam ook nog nooit gehoord had. Deze ongewenste exoot betreft een mierensoort, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Het is een volledig zwarte mier van ongeveer drie tot vijf millimeter lengte. De koningin is een tot twee millimeter langer. Deze mier is waarschijnlijk met geïmporteerde tuinplanten of zelf uitgegraven planten uit Zuid-Europa hier terecht gekomen.

Van mieren is het bekend dat zij in kolonies leven. Bij het mediterraan draaigatje is dat niet anders. Echter het bijzondere aan deze kolonie is, is dat er meerdere koninginnen aanwezig zijn. Daardoor kan een dergelijke kolonie zo groot zijn, dat zo’n superkolonie zich soms over een lengte van meer dan honderd meter uitstrekt. Net als de in Nederland algemeen voorkomende gewone wegmier, leeft het mediterraan draaigatje dicht bij de mensen. Dus logischerwijs zit een kolonie vaak onder de stoeptegels of in de muren van huizen. Vanwege de grootte van zo’n kolonie, is de kans op verzakkingen natuurlijk veel groter. Daar komt bij dat deze mier veel agressiever is dan “onze” gewone wegmier. Hij kan bijten en mierenzuur spuiten, dat is niet prettig als je op een terras zit. Evenals andere miersoorten is hij verzot op de honingdauw van bladluizen. Daarbij bevordert hij de omstandigheden voor die bladluizen, waardoor bij een superkolonie de omringende planten onder de kleverige smurrie komen te zitten. Tot slot komt hij binnenshuis voor, soms zelfs tot op de bovenverdiepingen. Daar foerageert hij vooral op huisdiervoedsel, fruit(resten) en andere zoete etenswaren.

Verschenen 17 oktober 2017