Verrekijker

Dit jaar heb ik een jubileum. Niet van mijn werk, want vorig jaar was ik 25 jaar bij mijn huidige werkgever. Ook niet van mijn bestaan, want vorig jaar stond ik 60 jaar op deze aardkloot. Het is bijzonder jubileum, het heeft te maken met mijn verrekijker. Die heb ik dit jaar al 40 jaar. En hij werkt nog steeds prima. Sterker nog, ik wil hem nog lang niet kwijt.

Mijn eerste verrekijker kocht ik in mijn jeugdjaren. Ik was net begonnen als vogelaar en dan is een verrekijker onmisbaar. In eerste instantie had ik niet genoeg zakgeld gespaard om er een aan te schaffen. De apparaten waren toen ook al aan de prijs. Echter aan het eind van het jaar stonden er allerlei kerstpuzzels in kranten en bladen. Zo ook eentje in de Boerderij, waarvan ik de oplossing opgestuurd heb. Wat voor een puzzel het was weet ik niet meer, maar er waren geldbedragen te winnen.

Na een paar weken kreeg ik het bericht dat ik de tweede prijs had gewonnen. Daarvoor kreeg ik het “astronomische” bedrag van 300 gulden. Nu kon ik een eindelijk een verrekijker kopen. Veel verstand had ik toentertijd niet en liet mij door het winkelpersoneel voorlichten. Het merk dat ik koos weet ik niet meer, maar hij had een vergrotingsfactor van achtmaal en kostte mij ongeveer 200 gulden.

De kwaliteit van deze verrekijker was achteraf gezien niet de beste. Mede doordat er bewegende lenzen buiten de behuizing op zaten. Hierdoor zag de verrekijker na verloop van tijd niet meer volledig scherp. Tijdens mijn studie biologie kreeg ik van docenten en studenten genoeg advies waar een nieuwe verrekijker aan moest voldoen. Mijn keuze viel op een Zeiss 10 x 25. Dit merk staat vooral bekend om de hoge kwaliteit van hun lenzen. Tevens zitten alle bewegende lenzen van deze verrekijker binnen de behuizing. Een ander voordeel is dat hij vrij klein is en gemakkelijk op te vouwen is. Dan past hij zelfs in mijn borstzakje. En ik gebruik hem al 40 jaar!

Verschenen 10 januari 2018