Knorrepos

Zoals ik al eerder in mijn Stukje Natuur heb vermeld, heb ik tijdens mijn studie onderzoek gedaan aan huismussen. Toentertijd was ik niet de enige persoon in Nederland die aan deze vogel onderzoek deed. In Rotterdam deed Kees Heij gelijkertijd een promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Natuurlijk ben ik met hem in contact gekomen en dat contact is altijd in stand gebleven.

Kees verricht al jaren allerlei werkzaamheden voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. In die hoedanigheid vroeg hij mij een aantal jaren geleden om eens enkele braakballen op te sturen. Dat heb ik sindsdien meerdere keren gedaan en als tegenprestatie krijg ik hun blad Straatgras toegestuurd. Hierin staan allerlei artikels die een relatie hebben met dit museum.

In het nummer van december 2017 staat een heel bijzonder artikel over de knorrepos. Nu zie ik de lezer denken: “Wat is in vredesnaam een knorrepos?”. Om eerlijk te zijn zei het mij in eerste instantie ook niet veel, maar op de begeleidende foto stonden vissen afgebeeld. Het blijkt namelijk een exoot, die vanuit de oostkust van Noord-Amerika onze kant is opgekomen. Hoe deze zeevis hier terecht is gekomen is niet geheel duidelijk, maar er zijn steeds vaker waarnemingen. Vrijwel altijd als er een gevangen is, want dan pas kun je hem daadwerkelijk zien.

Het meest bijzondere aan de knorrepos is het geluid dat hij kan maken. Gezien zijn naam zal het niet verwonderlijk zijn dat dit een knorrend geluid is. Dit vreemde geluid maakt hij alleen als je hem levend in handen hebt. Tevens trilt hij dan, vergelijkbaar met het trillen van een mobieltje. Dit geluid maakt hij door enkele spieren rond zijn zwemblaas ritmisch aan te spannen.

Het is geen bijzondere grote vis, maximaal 55 centimeter in lengte. Qua uiterlijk heeft hij een opvallende serie schuine strepen over de lengte van zijn flank lopen. Hij voedt zich met allerlei bodemdiertjes en heeft een brede tolerantie voor temperatuur en zoutgehalte. Ideaal om zich in een nieuwe omgeving te vestigen.

Verschenen 24 januari 2018