Matkop en glanskop

Voor iedereen is het gemakkelijk om het verschil te zien tussen een koolmees en een merel. Of een houtduif en een zilvermeeuw. Verschillen tussen deze vogels bestaan er niet alleen in kleur, maar ook in grootte en gedrag. Een merel zul je nooit in een nestkast vinden, hij bouwt liever zelf een nest. Terwijl de koolmees veel kleurrijker is dan de enigszins saai gekleurde merel.

Het wordt voor sommigen al weer moeilijker om de pimpelmees en de koolmees uit elkaar te houden. Beiden zijn ongeveer even groot, komen in nagenoeg hetzelfde gebied voor en de kleuren lijken van een afstand ook een beetje op elkaar. Echter de koolmees is hoofdzakelijk geel met een zwart kopje, terwijl de pimpelmees geel met een paarsblauw kopje heeft.

Helemaal lastig is het als we naar twee mezensoorten gaan die vrijwel identiek zijn. Zelfs ik kan ze met meestal niet uit elkaar houden. We hebben het hier over de matkop en de glanskop. Het zijn twee vogels die je niet vaak in de tuin tegenkomt. Het zijn beiden grijsbruin aan de bovenkant en de onderzijde is vuilwit met beigebruine flanken. Op hun kop hebben ze een zwart petje en onder hun snavel een kleine, zwarte bef. Hun onderlinge verschillen zijn zo klein, dat die in feite alleen in de hand te zien zijn.

Zijn het dan niet hetzelfde soort? Nee, want hun gezang is duidelijk verschillend en het gebied waar hun voorkeur naar uit gaat is ook afwijkend. Nu is het lastig om het geluid op papier uit te leggen, maar de matkop heeft een heldere en herhalende zang, terwijl de glanskop een metaalachtig geluid maakt, wat een beetje lijkt op een laserpistool.

Het gebied waar de glanskop bij voorkeur voorkomt is het loofbos of een gemengd bos. Liefst met hoogopgaande, volwassen bomen. Je zult hem dus vaker in parken en grote tuinen vinden. De matkop daarentegen houdt meer van vochtige bossen, met veel ondergroei, zoals je dat in moerasachtige gebieden veel tegenkomt.

Verschenen 21 maart 2018