Spikkelsteelveldridderzwam

Formeel behoren paddenstoelen niet tot het plantenrijk of het dierenrijk, ze vormen een eigen categorie. Of zoals dat in de taxonomie heet, ze behoren tot de rijk van de Fungi. Qua opbouw van hun celstructuur zijn ze nog het meest verwant aan dieren. Onder de paddenstoelen komen de meest bijzondere namen voor. Wat te denken van de judasoor, de aardster, de braakrussula of het waaiertje. Het is een kleine maar vooral willekeurige greep uit de vele soorten paddenstoelen die alleen al in Nederland voorkomen.

De naam van een paddenstoel kan soms heel lastig zijn, maar vaak is het een kwestie van de zintuigen gebruiken. Soms zelfs proeven, wat niet betekent dat je de betreffende paddenstoel gelijk helemaal moet opeten. Je dient er een klein stukje van af te halen om te proeven. Bij het stinkparasolletje moet je ruiken, het heeft een doordringende geur. Voor de gouden koraalzwam of het varkensoor moet je kijken. De eerste is goudkleurig en lijkt veel op het koraal uit zee. Het varkensoor behoeft denk ik geen uitleg. Bij de spikkelsteelveldridderzwam is het ook een kwestie van kijken.

Deze forse, bleke paddenstoel heeft een hoed met een diameter van 12 centimeter. In het veld is deze goed te herkennen aan de unieke steel met de zwarte tot okerbruine, mooi geformeerde schubjes op een witte ondergrond. Die hebben wat weg van spikkels. De hoed is in het midden licht ingedrukt of heeft hier een bultje zitten die grijs- tot okerkleurig kan zijn.

De spikkelsteelveldridderzwam is met een kleine opmars in Nederland bezig. Hij groeit graag bladerhopen, compost, humusrijke grond of zaagsel, veelal vermengd met grovere houtdeeltjes zoals houtsnippers of takjes. Vooral die houtsnippers zie je tegenwoordig vaak in singels of parken liggen, nadat de plantsoenendienst langs is geweest om te snoeien. Hij behoort tot een geslacht, waarvan er in Nederland ongeveer twintig soorten voorkomen. Voorbeelden van deze soorten zijn de okerkleurige, de zwartwitte, de kortstelige en de grijze veldridderzwam.

Verschenen 7 maart 2018