Bijenhotel

Het zal niet veel mensen ontgaan zijn dat het niet goed gaat met de bijen in Nederland. Daar zijn een aantal redenen voor, maar het gebruik van neonicotinoïden is toch wel de meest belangrijke. Door deze chemische bestrijdingsmiddelen leggen veel bijen helaas het loodje. En dat terwijl bijen zulke nuttige insecten zijn. Niet alleen voor de mens, waarvoor zij bloemen bestuiven en honing produceren.

Nu zullen weinig mensen honingbijen houden, dat is immers een vak apart. Maar er zijn genoeg andere bijen, die wij met z’n allen een handje kunnen helpen. Het gaat hierbij vooral om wilde en solitaire bijen. Daarvan komen er in Nederland ongeveer 300 soorten voor. Het zijn bijen, die geen sociale levenswijze hebben zoals de honingbij, maar in hun eentje voor hun nageslacht moeten zorgen.

Allereerst zou je in de tuin meer bloemen kunnen planten. Vooral soorten met bloemen die veel nectar produceren. Dat is voor veel bijen namelijk een belangrijke voedselbron. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bergamot, koninginnekruid of blauwe knoop. Daar komt ook nog eens bij dat een kleurrijke tuin doet veel plezieriger aandoet dan een volledig betegeld terras.

Maar solitaire bijen hebben ook een plekje nodig voor hun nageslacht. Daarvoor kun je eenvoudig zelf een bijenhotel maken. Daarvoor heb je een blok hout nodig, liefst eentje dat enigszins weerbestendig is. Boor daarin een groot aantal gaten van ongeveer 10 centimeter diep. De doorsnede kun je variëren tussen de 4 tot 10 millimeter. Zet dit blok hout op een zonnige plek, het liefst dicht bij de bloemen. Je zult zien dat er na verloop van tijd solitaire bijen op af komen.

Aan het einde van zo’n boorgat legt een vrouwtje eerst een kleine hoeveelheid voedsel. Dat kan van alles zijn, maar omdat de meeste solitaire bijen vegetarisch zijn, is dat meestal stuifmeel. Op dat voedsel legt zij een eitje en sluit het compartiment vervolgens met een wasachtige substantie af. Per boorgat kan het vrouwtje meerdere compartimenten aanleggen.

Oh ja, minder chemische troep gebruiken helpt ook!

Verschenen 18 april 2018