Zwarte veren

Er zullen genoeg personen zijn die het spotje van Jules Deelder kunnen herinneren. Hierin maakt hij reclame voor een wasmiddel, waarin hij zegt: “Wat zwart is moet zwart blijven”. Deze dichter en nachtburgemeester van Rotterdam draagt immers altijd zwarte kleding. Hij is daar niet uniek in, in mijn kennissenkring komen ook zwartgeklede personen voor.

In de dierenwereld komt de zwarte kleur eveneens in allerlei variaties voor. In sommige gevallen niet geheel terecht. Zo is de zwarte neushoorn niet zwart en heeft de zwarte wouw grotendeels bruine veren. Toch zijn er genoeg dieren die wel een zwart uiterlijk hebben. Zo zijn er zwarte panters, apen en beren. Dichterbij in ons land zijn er ook genoeg, zoals de zwarte kraai en de meerkoet.

Licht bestaat in feite uit een combinatie van meerdere kleuren. Denk hierbij aan de kleuren van de regenboog. Normaal gesproken heeft licht een witte kleur. Als dit licht op een object valt, dan weerkaatst een deel van dat licht. Afhankelijk van de structuur weerkaatsen bepaalde kleuren wel of niet. Dat nemen wij waar als een groen blad of een gele bloem. Echter absorbeert de structuur van het object al het licht, dan krijg je een zwarte kleur.

De structuur is dus belangrijk voor het bepalen van de kleur. Er is onlangs door onderzoekers gekeken naar de structuur van zwarte veren bij vogels. Het blijkt dat de zwarte veren van de kraai niet 100% zwart zijn. Een beetje vreemd, maar het schijnt dat deze veren toch nog 5% van het licht weerkaatsen. Genoeg voor onze ogen om het als zwart te ervaren. Er blijken echter vogels te zijn, waarbij hun zwarte veren ook echt zwart zijn. Slecht 0,3% van het licht kaatst terug. Voor deze vogels moeten we echter naar de andere kant van de wereld. Het zijn bepaalde mannelijke paradijsvogels, die op Papoea-Nieuw-Guinea voorkomen. Doordat hun zwart zo zwart is, vallen hun andere gekleurde veren juist extra op. En dat is uiteraard de bedoeling als je een partner zoekt.

Verschenen 2 mei 2018