Wezel of hermelijn

Soms kom je op een onverwacht moment er eentje tegen, een wezel die de weg oversteekt. Of was het een hermelijn? Vaak loopt het diertje nogal snel en bepaal dan maar welke van de twee soorten het is. Beide zijn langwerpige zoogdieren met relatief korte pootjes. Denk hierbij aan een wandelende sigaar. Maar wel een heel lenige sigaar, want beide soorten kunnen zich in de kleinste hoeken en gaten wormen. Op zoek naar allerlei dierlijk voedsel, het zijn fanatieke jagers. Voor wezels bestaan het menu voornamelijk uit muizen, maar zelfs jonge konijnen kunnen ze aan. De hermelijn kan grotere prooien verschalken, zoals ratten en volwassen konijnen. Voor beide soorten geldt dat de mannetjes grotere prooien aankunnen, simpelweg omdat ze groter zijn. 

Qua leefgebied verschillen de beide soorten niet of nauwelijks. In allerlei biotopen komen ze voor, verspreid over heel Nederland. Het varieert van bossen tot duinen, zolang er maar voldoende dekking is om op jacht te gaan. Meestal kom je er slecht één tegen, beide soorten leiden namelijk een solitair bestaan. Slechts voor de paring komen ze uiteraard bij elkaar. Die paring kan overigens bij de wezel vrijwel het hele jaar plaatsvinden.

Nu heb je er eentje gezien en zoals blijkt kan het makkelijk een van beide soorten geweest zijn. Er zijn een paar zaken waar je dan op kunt letten om te bepalen welke van de twee het is geweest. Ten eerste is de wezel kleiner, hooguit 30 centimeter in lengte, terwijl de hermelijn 40 centimeter kan halen. Het meest in het oog vallen verschil is de scheiding tussen hun bruine bovenkant en hun witte onderzijde. Bij de wezel is die scheiding rafelig van vorm, terwijl de hermelijn een strakke en rechte scheiding heeft tussen de beide kleuren. 

Verder kun je op de staart letten. Die van de wezel is kort en geheel bruin. Die van de hermelijn is veel langer en heeft altijd een zwarte punt. Tot slot is de hermelijn in de winter geheel wit, dat gebeurt niet bij de wezel.

Verschenen 27 juni 2018