Dazen

Lig je net in bed, het licht is uit en je valt bijna in slaap, komt er een zoemende mug langs. Een bekend en vooral irritant fenomeen. Wie heeft er geen hekel aan? Er is een voordeel, als je het een voordeel mag noemen, muggen zijn meestal ’s nachts actief. Zit je buiten op een terras of maak je een leuke wandeling, dan laten de muggen zich meestal niet zien. Maar zoals dat gaat, zijn er wel weer andere vervelende insecten die het op je gemunt hebben. Sommige mensen zullen nu aan bijvoorbeeld wespen denken, maar die steken je alleen als je ze lastigvalt.

Ik wil het echter hebben over dazen. Dat zijn tweevleugelige insecten, waarvan het vrouwtje zich voedt met eiwitrijk bloed voor de ontwikkeling van haar eieren. Dazen zijn meestal overdag actief en kunnen zich tijdens een wandeling erg hinderlijk rond je hoofd vliegen. Wachtend op een mogelijkheid om jouw bloed af te tappen. Ze kunnen daarbij vervelend bijten, steken doen ze namelijk niet.

Er zijn in ons land een aantal dazen die het ons en onze (landbouw)huisdieren lastig kunnen maken. De belangrijkste zijn de gewone regendaas, de gewone goudoogdaas, de paardendaas en de runderdaas. Voor de mens zijn de eerste twee het meest irritant. Persoonlijk heb ik het dus niet op die twee.

Waar ik nu woon krijg ik wel eens bezoek van de gewone regendaas, zelfs in mijn tuin. Hij komt vooral tevoorschijn bij warm, broeierig weer. Hij dank zijn naam aan het feit dat hij kort voor of tijdens de regen vaak actief is. Qua kleur is hij onopvallend grijs gekleurd. Eenmaal op je blote arm of been geland, voel je al vrij snel zijn beet. Gelukkig is hij niet al te snel en moet hij het bij mij met de dood bekopen. Tijdens mijn jeugd had ik regelmatig last van de gewone goudoogdaas. Vaak als ik onkruid stond te wieden op de akker van onze boerderij in de Noordoostpolder. Hij mag dan wel mooie, grote, blauwgroene ogen hebben, zijn beet is pijnlijker dan die van de gewone regendaas.

Verschenen 25 juli 2018