Draaihals

Vanaf mijn middelbareschooltijd ben ik actief als vogelaar. Dat is bijna een halve eeuw geleden. In die periode zijn veel vogels de revue gepasseerd. Niet alleen vogels die in Nederland voorkomen, zowel als broedvogel, trekvogel of wintergast. Door mijn vogelreizen naar onder andere Kenia en Tunesië staan er ook de nodige exotische vogels op mijn vogellijst. Voor wat betreft de vogels die in Nederland kunnen voorkomen, zijn er natuurlijk altijd een paar, die om wat voor reden nog ontbreken op mijn vogellijst. Meestal zijn dat soorten die niet zo algemeen zijn in ons land.

Een van die vogels die ik tot op heden nog nooit heb gezien is de draaihals. Een beetje een vreemde naam voor een vogel, maar hij kan zijn kop bijna letterlijk alle kanten opdraaien. Zodanig dat hij zijn snavel op zijn rug kan leggen. Daarbij kan hij ook nog eens zijn kopveren rechtop zetten, waardoor het geheel een bijzonder uiterlijk krijgt.

De draaihals is een broedvogel, die zijn winter in Centraal Afrika doorbrengt. Zodra je de koekoek weer in ons land hoort, kun je hem verwachten. Dan zoekt hij een geschikte broedplaats op, in het algemeen in de buurt van zijn hoofdvoedsel. Dat bestaat voornamelijk uit mieren en de eitjes van deze kriebelbeestjes. Die op hun beurt vind je vooral in een bosrijke omgeving, dus daar kun je de draaihals dan ook verwachten.

Qua kleur is de draaihals niet spectaculair, bruin en grijs zijn de hoofdkleuren, met over zijn hele verenleed op vlekken en strepen lijkende accenten. Door dat kleurpatroon is hij goed gecamoufleerd en dus lastig te vinden. Qua grootte moet je bij hem denken aan een roodborst. Omdat de draaihals verwant is aan de spechten, heeft hij eveneens een lange, kleverige tong. Die gebruikt hij om zijn favoriete voedsel te verzamelen.

Laatst kreeg ik tijdens een overleg van gidsen op het Dwingelderveld te horen, dat hij daar mogelijk broedt. Dus ik denk dat ik daar maar eens naar hem op zoek ga. Hopelijk met een aanvulling op mijn vogellijst.

29 augustus 2018