Koperwiek

Mijn allereerste Stukje Natuur in 2005 ging over de kramsvogel. De reden voor deze keuze was op dat moment simpel. De kramsvogel is een wintergast uit het Hoge Noorden en is soms in grote aantallen te zien of te horen. Meestal te vinden op de akkers en weiden, echter als ze overvliegen is hun kenmerkende roep “tjak-tjak-tjak” vaak te horen. In 2005 was er veel sneeuw gevallen en het vinden van voedsel in het open veld was lastig. Kramsvogels trokken noodgedwongen de dorpen en steden in. Daar deden zij zich te goed aan allerlei bessenhoudende struiken. Zo ook in ons dorp en veel dorpsgenoten merkten ze toen op.

De kramsvogel behoort tot de lijsterachtige vogels, waar ook de merel en de lijster toebehoren. Naast de kramsvogel komt regelmatig ook een andere lijsterachtige vanuit het Hoge Noorden onze kant op. Het is de koperwiek. Vogelaars weten dat koperwieken regelmatig samen met kramsvogels in grote zwermen optrekken. Op zich niet verwonderlijk, beiden nuttigen hetzelfde soort voedsel. Maar hoe houd je de koperwiek en de kramsvogel uit elkaar?

De koperwiek is iets kleiner, zijn gehele bovenzijde is bruin, heeft een gestippelde onderzijde en een opvallende roomkleurige wenkbrauwstreep. De kramsvogel daarentegen heeft geen wenkbrauwstreep en een grijze kop en stuit. Wat ook opvallend aan de koperwiek is, en waar hij zijn naam aan te danken heeft, is zijn roestbruine onderzijde van zijn vleugels. Die kleur heeft wat weg van koper en wiek slaat natuurlijk op de vleugel. Overigens zijn die koperrode “oksels” alleen in vlucht goed te zien. Zittend op de grond gaat het schuil onder zijn vleugels.

In tegenstelling tot de kramsvogel, die sporadisch in Nederland als broedvogel voorkomt, broedt de koperwiek hier niet. Het is een echte wintergast, die in het voorjaar ons weer verlaat. Van de koperwiek bestaan overigens twee ondersoorten. Een die op IJsland en de Faeröer Eilanden broedt, de ander van Oost-Europa tot Centraal-Siberië. De IJslandse variant is iets groter en heeft een iets geliger gloed. Maar vergeet dat gerust, laat het verschil maar over aan specialisten.

Verschenen 13 februari 2019