Terrasjeskommazweefvlieg

Scrabble is een leuk tijdverdrijf, vooral als je van woordspelletjes houdt. De essentie is dat je vooral de letters met een hoge waarde, zoals de Q, X en Y, op de vakjes tweemaal of driemaal letterwaarde kunt leggen. Daarnaast is het vooral prettig als je een lang woord op een vakje met tweemaal of driemaal woordwaarde kwijt kunt. Een kennis van mij, die voor zijn werkgever Staatsbosbeheer vier maanden op Rottumerplaat verblijft, kwam met een suggestie voor woordwaarde. Hij stelde terrasjeskommazweefvlieg voor. Een probleem, het scrabblebord kan maximaal woorden met 15 letters aan.

Nu zou je kunnen denken dat terrasjeskommazweefvlieg een verzonnen woord is. En mocht het wel een bestaand insect zijn, dan zal het waarschijnlijk een zeldzaam exemplaar zijn, dat bijvoorbeeld alleen op Rottumerplaat zou kunnen voorkomen. Niets is minder waar, hij komt zeer algemeen voor in ons land. De kans is groot dat je hem al wel eens gezien hebt. Het eerste deel van zijn naam duidt daar een beetje op. Niet het soort terras bij een café of restaurant, meer een terras in eigen tuin.

Zoals zijn laatste deel van zijn naam al zegt, behoort de terrasjeskommazweefvlieg tot de familie van de zweefvliegen. Dat zijn insecten die zeer regelmatig als een soort helikopter boven een bloem blijven zweven. Daarnaast lijkt hun kleurpatroon, zwart met gele strepen of vlekken, veel op dat van een wesp. Dat is ook hun bescherming, andere dieren zullen daardoor een zweefvlieg eerder links laten liggen. Of vliegen natuurlijk.

Het middelste deel van zijn naam slaat op het vlekkenpatroon op zijn achterlijf. Dat bestaat namelijk altijd uit drie paar gele vlekken, die vooral bij het vrouwtje de vorm van een komma hebben. Die van het mannetje zijn namelijk iets meer vierkant van vorm.

Mocht je een terrasjeskommazweefvlieg in je tuin tegenkomen, wees dan blij. Want het vrouwtje zet haar eitjes altijd af in een bladluiskolonie. De larven van dit insect leven namelijk van bladluizen.

Verschenen 8 mei 2019