Vlaamse gaai

In mijn boekenkast heb ik meerdere vogelgidsen staan. Die heb ik al vele jaren en aangezien het aanbod van nieuwe vogels in Nederland niet drastisch in gewijzigd, is er voor mij geen behoefte om een nieuwe vogelgids aan te schaffen. Voor één vogel is er de laatste jaren wel iets veranderd, zijn Nederlandse naam. Ik heb het over de Vlaamse gaai, die het tegenwoordig zonder zijn voorvoegsel “Vlaamse” moet doen.

Voor mij persoonlijk is dat lastig. Ik ben ongeveer een halve eeuw al vogelaar en toen ik begon, had iedereen het over de Vlaamse gaai. Echter om voor mij nog onduidelijke redenen is men in vogelaarskringen tot de slotsom gekomen dat de term “Vlaamse” kan vervallen. Misschien heeft het te maken met het feit dat de Vlaamse gaai in het Engels “Jay” heet. Zonder het voorvoegsel “Flemish”. Een mogelijk andere reden is dat men het idee had dat de Vlaamse gaai uit Vlaanderen afkomstig zou zijn. Nu weet ik ook wel dat dat niet het geval is. Deze vogel komt vrijwel in geheel Europa alsmede in grote delen van Azië voor. Dus wat dat aangaat is het niet vreemd om de term “Vlaamse” te laten vervallen.

Nu sprak ik tijdens de laatste tuinvogeltelling op het Dwingelderveld een collega aldaar. De Vlaamse gaai kwam daar ter sprake, omdat dit een van de vogels was die tijdens de telling voorbijkwam. Deze collega kwam echter met een verklaring hoe de Vlaamse gaai aan zijn voorvoegsel is gekomen. Dat was dus niet omdat hij uit Vlaanderen afkomstig zou zijn. Het heeft te maken met de lakenindustrie uit Vlaanderen, enkele eeuwen geleden. Die lakenindustrie stond vooral bekend om de opvallende kleuren van hun lakens. Zelfs tot ver buiten Vlaanderen.

Nu heeft de Vlaamse gaai enkele zeer opvallende kleuren op zijn vleugel en als je dat combineert met wat hierboven staat over de lakenindustrie uit Vlaanderen, is het niet verwonderlijk dat deze vogel het voorvoegsel “Vlaamse” heeft gekregen. Voor mij een reden om zijn volledige naam te handhaven.

Verschenen 21 augustus 2019