Spinnentelling 2019

Waarschijnlijk kwam ik laatst in een bericht het moeilijkste Nederlandse woord tegen. Het is een echte tongbreker, maar ik wil het de lezer toch niet onthouden. Het lastige woord is paraskevidekatriafobie. Het duurde mij een hele tijd, eer ik het woord enigszins fatsoenlijk kon uitspreken. De betekenis ervan is de angst voor vrijdag de dertiende en de term is afkomstig uit de psychologie.

Een veel bekendere term uit de ruim 400 fobieën is arachnofobie. Het is de angst voor spinnen en het is mogelijk de meest voorkomende vorm van dierenfobieën. Mijn zus heeft er ook een beetje last van. Ik zou haar dus nooit vragen om mee te doen aan de jaarlijkse spinnentelling in huis en tuin. Hoewel zij beschikt over een huis met bijbehorende tuin.

Op 7 en 8 september 2019 werd voor de zevende keer de nationale Huis- en Tuinspinnentelling gehouden. Iedereen kon daaraan meedoen door tijdens die twee dagen alle spinnen, zowel binnen als buiten, te tellen. Vervolgens konden de deelnemers hun resultaat invoeren op de website van Tuintelling.nl.

Zoals dat met alle tellingen gaat, komt er uiteindelijk een top tien uit van de meest getelde spinnen. De winnaar was geen verrassing, al zeven jaar staat de kruisspin bovenaan. Niet verwonderlijk, het beestje maakt zijn spinnenweb vaak op opvallende plekken. Daarbij is hij gemakkelijk te herkennen aan het kruis op zijn rug.

De top tien ziet er als volgt uit:

  1. Kruisspin *
  2. Grote trilspin *
  3. Venstersectorspin
  4. Herfsthangmatspin
  5. Gewone huisspin *
  6. Gewone strekspin
  7. Muurkaardespin
  8. Schorsmarpissa *
  9. Platte wielwebspin
  10. Gewone doolhofspin

De spinnen met een sterretje heb ik ooit hier besproken.

Verschenen 2 oktober 2019