IJsvogel

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik. Laat mij erin, laat mij erin. Deze tekst komt uit een bekend kinderliedje. Echter de inhoud van de tekst strookt niet geheel met de waarheid. Niet dat een roodborst nooit tegen een raam zal tikken, dat komt wel eens voor. Sommige vogels zien namelijk in de reflectie in het raam een mogelijke rivaal in hun territorium en reageren op het spiegelbeeld. Maar niet omdat het naar binnen zou willen vanwege de kou.

Wat helaas veel vaker voorkomt is dat een vogel tegen een raam aan vliegt. Soms is het dan even buiten bewustzijn, maar helaas komt het ook voor dat het arme beestje de botsing niet overleeft. Dat overkwam onlangs Anneke Spin aan de Eggeweg, zij mailde mij daarover. Zij vond onder haar raam een dode ijsvogel. Nu heeft zij een paar vijvers in haar tuin en daar had zij wel eens een ijsvogel gezien. Zij vroeg zich derhalve af of zich misschien ijsvogels in haar tuin gevestigd hadden. Alhoewel zij twijfelde toch een beetje, want zij verwachtte ijsvogels vooral bij stromend water.

Dat ijsvogels vaak te zien zijn bij stromend water heeft vooral te maken met het feit dat je daar langs de oevers steile wanden hebt. Daarin graaft de ijsvogel zijn nest uit. Dat nest kan wel een meter diep zijn en loopt altijd licht omhoog, zodat water er niet kan inregenen of instromen bij hoog water. Aan het eind van de tunnel is de nestkamer. Ruim genoeg voor de zes tot acht jonge ijsvogels, die er zich per broedsel in bevinden.

Ik denk dat er in Nederland weinig tuinen zijn, waarin ijsvogels zich kunnen vestigen, een enkel groot landgoed uitgezonderd. Echter dat wil niet zeggen dat de ijsvogel in een tuin kan voorkomen. Mits er een vijver aanwezig is met voldoende kleine vissen of andere waterbeestjes. Klaarblijkelijk voldoet de tuin aan de Eggeweg daaraan, Anneke mag trots zijn op haar prachtige blauwe gast.

Verschenen 30 oktober 2019