Grote burgemeester

Nee, dit gaat niet over Roger de Groot. Onze burgervader is qua formaat niet de grootste persoon in onze gemeente en het heeft niets met zijn achternaam te maken. Daarnaast schrijf ik hier hoofdzakelijk over de natuur. Nu kom ik op sociale media af en toe natuurfoto’s van Roger tegen, maar daar gaat het eveneens niet over. Geloof het of niet, het betreft hier een meeuwensoort.

Vrijwel iedereen kent wel het beeld, wanneer een boer aan het ploegen is en er een hele sliert meeuwen achter hem aan komt. Meestal kokmeeuwen, in andere gevallen kunnen dat storm- of zilvermeeuwen zijn. Deze drie meeuwen zullen bij veel mensen nog wel bekend zijn. Het zal voor menigeen al lastiger worden, als ik zeg dat de kleine en grote mantelmeeuw ook nog wel eens voorbij kunnen komen. Hoe zit het dan met de grote burgemeester?

Deze meeuw zul je vrijwel nooit ver het binnenland in zien. Het is een echte kustvogel, die je in onze contreien tijdens het broedseizoen in principe niet zult zien. Met andere woorden, als je tijdens een herfst- of kerstvakantie langs de kust verblijft en een lange strandwandeling maakt, is er een geringe kans om een grote burgemeester te zien.

Waar moet je op letten bij een volwassen exemplaar? De grote burgemeester is iets groter dan de bekende zilvermeeuw. Hij lijkt er wel een beetje op, let echter vooral op zijn vleugels. Zilvermeeuwen (en andere meeuwen) hebben zwarte veren aan het uiteinde van hun vleugels, terwijl die van de grote burgemeester geheel wit zijn. Verder heeft hij een forse, gele snavel, maar dat is bij een vliegend exemplaar lastig waar te nemen. 

Vanwege het feit dat er een grote burgemeester bestaat, klinkt het niet verrassend dat er ook een kleine burgemeester is. Uiteraard is deze kleiner, heeft een rode oogring en een slankere snavel. Belangrijk om te weten is dat deze meeuw veel minder vaak te zien is langs onze kust dan zijn grote broer.

Verschenen 13 november 2019