Huismoeder

De natuur blijft je nog steeds verbazen. De ene keer is het een uitzonderlijke waarneming, de andere keer kan het een bijzonder lijstje zijn met onverwachte resultaten. In de winter kom je in allerlei media leuke lijstjes van overzichten tegen. Variërend van muziek tot politiek. Zo is op Radio 2 de Top2000 bij veel luisteraars populair. In de natuur bestaan er ook allerlei lijstjes, bijvoorbeeld de meest waargenomen nachtvlinders in 2019.

Nu zijn nachtvlinders niet bepaald gangbare insecten. Vooral omdat de meeste soorten er niet kleurrijk uitzien. Grijs en bruin voeren vooral de boventoon. Daarnaast zijn ze natuurlijk ’s nachts actief, wanneer veel mensen van hun nachtrust genieten. Waarom dan toch bovengenoemd lijstje? De belangrijkste reden is dat de meest waargenomen nachtvlinder in 2019 de huismoeder is. De huismoeder zul je zeggen, is dat een nachtvlinder?

De huismoeder is een zeer algemene nachtvlinder, die in tuinen, parken, open cultuurland en open loofbossen voorkomt. Hij behoort tot de grotere nachtvlinders, met een spanwijdte van zes centimeter. In Nederland vliegt hij rond vanaf mei tot eind september en er is nagenoeg geen plek in ons land waar hij nog niet is waargenomen. Vanwege zijn nachtelijke activiteiten en het feit dat er rond die tijd overal lampen branden, valt hij vooral op omdat hij op het licht afkomt en dan onrustig rond die lamp rondfladdert. Nu doen dat wel meer nachtvlinders, maar door zijn grote verspreiding is de kans groot dat het een huismoeder is. 

Mocht je toevallig een huismoeder in je hand hebben, let dan vooral op zijn achtervleugel. Hij wil nog wel eens naar binnen vliegen. In rust ligt die achtervleugel onder zijn bruinige voorvleugel en is dan niet zichtbaar. Echter als de beide vleugels zijn opengevouwen, valt de achtervleugel qua kleur op doordat deze oranjegeel is met een zwarte band langs de rand.

Er bestaan overigens nog een aantal andere huismoedersoorten, maar die zijn allemaal kleiner en minder talrijk, zoals de kleine huismoeder, de dwerghuismoeder en de breedbandhuismoeder.

Verschenen 22 januari 2020