Halsbandparkiet

De tuinvogeltelling van 2020 is in het laatste weekend van januari voor de 17e keer gehouden. Ruim 90.000 deelnemers telden ruim anderhalf miljoen vogels. Er waren geen spectaculaire resultaten, de huismus stond wederom op een. Persoonlijk was het voor mij wel bijzonder, ik werd door RTV Drenthe op radio en tv geïnterviewd. Lokaal waren er wel enkele bijzonderheden. Zo staat in Den Haag, Amsterdam, Leiden en Haarlem de halsbandparkiet de top tien. De reden, het aantal halsbandparkieten neemt jaarlijks nog steeds toe. De winters zijn minder streng en veel mensen hebben vogelvoer in hun tuin. Vooral pinda’s zijn bij deze exoot favoriet.

De halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit India en het tropische deel van Afrika. Het is een opvallend groen gekleurde, vrij grote vogel met een lange, puntige staart en een rode snavel. Het deel “halsband” uit de naam van deze papegaaiachtige komt van de band rond de nek en de keel bij het mannetje. Hij kan luidruchtig zijn en in de winter slaapt hij in grote groepen in bomen.

Deze vogel is natuurlijk hier niet op eigen gelegenheid terecht gekomen. Hij is en was een van de vele soorten kooivogels die in ons land werd gehouden. Sommige van deze kooivogels konden ontsnappen of zijn moedwillig los gelaten, meestal omdat de eigenaar ze zat waren. De afgelopen jaren zijn meer dan twintig verschillende papegaaiachtigen op deze manier in de vrije natuur gesignaleerd.

Van alle ontsnapte soorten was de halsbandparkiet het meest succesvol. Het eerste broedende paartje in nde vrije natuur was in de wijk Ockenburgh in Den Haag. Dat was in het jaar 1968. Sindsdien weet hij zich hier, maar ook in verschillende omringende landen, steeds beter te handhaven. De halsbandparkiet is een holenbroeder en broedt hier in natuurlijke holtes van bomen, oude spechtenholen en nestkasten. De broedtijd begint al vroeg in het jaar, in januari kan hij al op drie of vier eieren zitten. De uitgekomen jongen verblijven ongeveer vijftig dagen in het nest voor een volgende generatie.

Verschenen 3 maart 2020