Grote aardslak

Soms bestel ik ze wel in een restaurant, escargots. Vooral als ik in een land aan de Middellandse Zee verblijf. Een culinair aangelegd persoon weet dan wel waar ik het over heb. Het zijn huisjesslakken, vaak met kruidenboter en rechtstreeks uit een hete oven. Nu komen in ons land ook huisjesslakken voor die in theorie eetbaar zijn. Echter dat vergt een omvangrijke behandeling, voordat je ze op het bord hebt liggen. Dus daar begin ik niet aan.

Naast de huisjesslakken bestaan er ook naaktslakken, maar die zijn meestal niet geschikt voor consumptie. Niet omdat ze giftig zouden zijn, ze smaken gewoon slecht. Zo komt er in Nederland de grote aardslak voor. Een slak die gemakkelijk te herkennen is. Op zijn rug komt namelijk een patroon voor, dat enigszins doet denken aan dat van een tijger. De grote aardslak is namelijk ook bekend onder de naam tijgerslak. De term “grote” is niet voor niets, het is de grootste naaktslak van ons land. Er zijn exemplaren gevonden die langer zijn dan twintig centimeter! Die pak je niet zomaar even op als je hem in je tuin tegenkomt.

De grote aardslak leeft voornamelijk in tuinen, plantsoenen, afvalhopen, kelders, tuinhuisjes en schuren. In het algemeen op vochtige plekken in de buurt van woningen. Zijn grondkleur is grijsbruin met op zijn rug een zwart vlekkenpatroon. Veelal lijkt dat op het vlekkenpatroon van een tijger, maar soms vloeien die vlekken samen tot zwarte lengtestrepen. Meestal betreft het dan jongere exemplaren, immers de grote aardslak kan een leeftijd van vier jaar bereiken. In en rond bebouwing heeft hij genoeg mogelijkheden om te overwinteren.

Vooral onder tuinders is de grote aardslak niet populair, hij is namelijk een enorme eter. Vrijwel letterlijk wat voor zijn mond komt gaat naar binnen. Dus niet alleen jonge slaplantjes in een moestuin. Wat te denken van voorraden in een kelder, honden- en/of kattenvoer en paddenstoelen. Zelfs andere naaktslakken zijn niet veilig voor hem.

Verschenen 19 augustus 2020