Wandelende tak

Wie heeft ze tijdens zijn of haar jeugd niet gehad? Wandelende takken in een oud aquarium of in een of andere glazen pot. Zelf heb ik ze nog na mijn jeugd gehouden, ik liep toen al tegen de veertig jaar. Ik woonde toen in Engeland en bezocht een lokaal natuurcentrum. Daar stond een groot terrarium met deze insecten. Van de beheerder mocht ik een paar exemplaren meenemen.

Het bijzondere aan wandelende takken is dat ze zich vrijwel uitsluitend ongeslachtelijk voortplanten. Ergo, wandelende takken zijn dus altijd vrouwtjes. Deze vrouwtjes leggen nog steeds eitjes die, mits de temperatuur voldoende is, gewoon uitkomen. Bijzonder is dat uit zo’n klein eitje een relatief lang insectje tevoorschijn komt.

Het houden van wandelende takken is niet lastig. Een simpel aquarium, afgedekt met wat horrengaas, is voldoende. Voor hun voedsel hoef je niet naar een dierenwinkel. Je kunt volstaan met de verse bladeren van verschillende planten die je buiten overal kunt tegenkomen, zelfs in de winter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de braam, liguster of klimop.

De meeste in gevangenschap gehouden wandelende takken behoren tot het soort Indische wandelende tak. Echter onlangs bleek dat een Zuid-Europese soort, de Gallische wandelende tak, tegenwoordig in Nederland in het wild is waargenomen. Hoe dit soort hier terecht is gekomen, daar zijn twee theorieën over.

Op de eerste plaats zou het door de mens kunnen komen. Dit soort wordt op kleine schaal eveneens als huisdier gehouden en soms na verloop van tijd buiten gedumpt. Of de eitjes zijn met het vervoer van planten uit die regio meegekomen. Op de tweede plaats zou het op een natuurlijke manier gebeurd kunnen zijn, namelijk doordat de eitjes aan de poten of veren van trekvogels hier terecht zijn gekomen. Belangrijke voorwaarde is dat door de klimaatverandering de omstandigheden voor overleving nu gunstig zijn voor de Gallische wandelende tak. Dat geldt namelijk ook voor andere Zuid-Europese insecten. Waar de Gallische wandelende tak in Nederland zich ophoudt, houden ze op dit moment nog geheim.

Verschenen 11 november 2020