Slakkenaaskever

Net als veel andere mensen ben ik ook aan het wandelen geslagen tijdens de coronatijd. Het is een van de weinige dingen die je kunt doen, immers veel zaken zijn gesloten of beperkt toegankelijk. Gelukkig kost het wandelen in de buitenlucht niet veel. Misschien zul je een paar nieuwe wandelschoenen moeten aanschaffen omdat ze versleten zijn (in mijn geval) of je had nog nooit een paar gekocht.

Voor mijn wandelingen vertrek ik meestal vanuit mijn huis en loop een tiental kilometers in een van de vier windstreken. Echter de omgeving van Koekange heb ik zo langzamerhand wel gezien, dus ik wijk af en toe uit naar wandelroutes ergens in de buurt. Nu ben ik al jaren gids op het Dwingelderveld en daar zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Op een zonnige dag heb ik met mijn vrouw de nieuwe Jac. P. Thijsse Wandelroute (13 km) gelopen. 

De wandeling begon die dag al goed, na 2 km zagen en hoorden we op het uitgestrekte heideveld de kraanvogel. Na nog eens 3 km kwamen we bij het Smitsveen, een meertje uit de laatste ijstijd dat tegen een bosrand aanligt. Toen we naar een stel kuifeenden stonden te kijken, zagen we ineens op het pad een tweetal kevers lopen die ik niet herkende. Met een handig programma op mijn mobiel was het eenvoudig na te gaan welk insect het was. Het bleken twee slakkenaaskevers te zijn. Die was ik tijdens mijn studie nog nooit tegengekomen.

De slakkenaaskever is een middelgrote tot grote (10-16 mm) zwart of bruine, sterk glimmende, onbehaarde aaskever. Op zijn dekschilden bevinden zich enkele lengteribbels. Gezien zijn naam mag het duidelijk zijn dat zijn voedsel voornamelijk uit slakken bestaat. Met name huisjesslakken staan bij hem op het menu. Nu zou je kunnen bedenken dat je hem graag in jouw tuin zou willen hebben, echter hij komt vooral in bosachtig terrein voor. Daar is hij een algemene verschijning.

Verschenen 2 juni 2021