Koninginnepage

Onlangs stond ik op mijn moestuin bij de kerk onkruid te wieden. Na een warme periode en enkele fikse regenbuien was dat wel weer nodig. Terwijl ik daar stond kwam Henk Gunnink langs en sprak mij aan. In zijn siertuin tegenover de kerk had hij een bijzondere vlinder gezien. Aangezien hij wist dat ik een en ander over de natuur weet, wilde hij weten welke vlinder hij had gezien. In eerste instantie had hij het over een gele vlinder, dus vertelde ik hem dat het waarschijnlijk een citroenvlinder was geweest. Echter zo gemakkelijk kwam ik er niet vanaf, want toen vertelde hij dat deze gele vlinder een zwarte rand had.

Zijn vrouw Henny had er een foto van gemaakt en na wat zoekwerk op het internet hadden zij het vermoeden dat het een koninginnepage moest zijn. Maar die stond vermeld als zeldzaam, dus de twijfel sloeg toe. Toen ik een dag later de foto via de mail binnenkreeg, was daar geen twijfel mogelijk. De prachtige koninginnepage had een bezoek gebracht aan Koekange.

Helemaal uitzonderlijk dat de koninginnepage hier rondvloog is het niet, dit jaar zijn al meerdere meldingen gemaakt van deze vlinder. Maar waarom zie je hem niet zo vaak, zoals je wel het koolwitje of de dagpauwoog elk jaar kunt zien. Hij is namelijk zeer mobiel en kan over grote afstanden zwerven. Nu laat hij zich in het zuiden van ons land wel elk jaar zien, het noorden moet het vooral hebben van warme zomers. Dan kan hij zelfs tot op de Waddeneilanden doorvliegen.

De koninginnepage is een vrij grote vlinder, zijn voorvleugel kan wel 4 cm lang zijn. De grondkleur van de boven- en onderkant van de vleugels is geel. Op de bovenkant van voor- en de achtervleugel bevindt zich langs de achterrand een doorlopende, brede blauwe band met zwarte randen. Opvallend zijn de staartjes aan de achtervleugel en de rode stip aan de onderzijde van de binnenkant.

Verschenen 16 juni 2021