"Stukje Natuur"

In de Koegang, het dorpsblad van Koekange, schrijf ik sinds maart 2005 de column "Stukje Natuur". Elke column behandelt één onderwerp uit de natuur, welke in de omgeving van dit dorp te vinden is.

Kuunderse doeven

Het gebeurt regelmatig dat ik op zondagmorgen in bed het radioprogramma Vroege Vogels aan het luisteren ben. Hierin komen de meest uiteenliggende onderwerpen aan bod die met natuur en/of natuurbehoud te maken hebben.

Gentiaanblauwtje

Voor de natuur hoef je niet per se naar buiten, soms komt het vanzelf jouw huiskamer binnen. Wel digitaal, want de EO zendt regelmatig fantastische natuurprogramma’s uit, zoals “Seven Worlds, One Planet” van bioloog en televisiemaker David Attenborough.

Baardmannetje

In de omgeving waar ik woon zijn veel boerderijen, waar van oudsher riet op ligt. Niet verwonderlijk, vroeger was het een goedkoop materiaal als dakbedekking en het is in de buurt rijkelijk voor handen. De Weerribben en de Wieden liggen bijna om de hoek.

Guichelheil

Op Twitter volg ik allerlei personen omdat ze bekenden van mij zijn of omdat ze regelmatig interessante berichten plaatsen. Die laatste categorie gaat veelal over de natuur, waar uiteraard mijn belangstelling ook ligt.

Katwilg

Het klassiek Hollandse landschap ziet er volgens mij als volgt uit: een groene weide met verspreid gele en witte bloempjes. Daarin graast een tiental zwartbonte koeien en in de blauwe lucht danst een paartje kievieten tussen de grijswitte wolken.

Kuifpink

Soms is de naam van een dier of plant erg voor de hand liggend. Zo bestaat er een spin, met het kleurpatroon van een tijger en die zijn kleverige draden naar zijn prooi spuit. Niet verwonderlijk dat de Nederlandse naam de getijgerde lijmspuiter luidt.

Eikennachtkever

Het is al bijna een halve eeuw geleden dat in mijn middelbare school afrondde en daarna biologie kon gaan studeren aan de toenmalige Landbouwhogeschool Wageningen. Mede daardoor staan deze Stukjes Natuur nu in de Koegang.

Holwortel

Komt er een blinde man bij de bakker en vraagt aan de dame achter de toonbank: “Mag ik tien maanzaadbolletjes?” Tevreden met een papieren zak vol bolletjes loopt de man de bakkerij uit.

Halsbandparkiet

De tuinvogeltelling van 2020 is in het laatste weekend van januari voor de 17e keer gehouden. Ruim 90.000 deelnemers telden ruim anderhalf miljoen vogels. Er waren geen spectaculaire resultaten, de huismus stond wederom op een.

Coronavirus

Je moet haast wel onder een steen leven, wil je niet van het coronavirus gehoord hebben. Het heeft in ieder geval niets met het bekende bier uit Mexico te maken. De naam van dit virus is afkomstig van zijn familienaam Coronaviridae, waartoe dit virus behoort.

Pagina's